Hoe moet u een tapijt reinigen in 4 stappen

Een tapijt is combineerbaar met elk interieur. Kiest u voor een tapijt met grote tekeningen of houdt u het liever sober? Wat u ook verkiest, een tapijt maakt een huis warm en gezellig en vult een grote of lege ruimte meteen op. Maar zo’n tapijt kan ook snel vuil en stoffig worden. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit zelf te reinigen. In dit artikel vertellen we u stap voor stap hoe u een tapijt reinigt.

Inhoudsopgave

Hoe moet u een tapijt reinigen in 4 stappen

Een tapijt is combineerbaar met elk interieur. Kiest u voor een tapijt met grote tekeningen of houdt u het liever sober? Wat u ook verkiest, een tapijt maakt een huis warm en gezellig en vult een grote of lege ruimte meteen op. Maar zo’n tapijt kan ook snel vuil en stoffig worden. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit zelf te reinigen. In dit artikel vertellen we u stap voor stap hoe u een tapijt reinigt.

Inhoudsopgave

Gebruik de juiste stofzuiger

Heeft u ooit geprobeerd om uw tapijt schoon te maken met een stofzuiger, maar eindigde u met een half gereinigd tapijt en een stofzuiger die niet meer goed werkte? Het is belangrijk om te weten welke technieken u gebruikt om uw tapijt er fris en schoon uit te laten zien. Natuurlijk moet u de juiste stofzuiger gebruiken, meer bepaald eentje met voldoende zuigkracht. Op deze manier verwijdert u al het vuil en stof uit de vezels van het tapijt. Heeft u huisdieren? Kies dan een stofzuiger met een krachtige motor en een dierenhaarborstel. Voordat u begint met stofzuigen, is het belangrijk om de zetel en andere losse voorwerpen van het tapijt te verwijderen, zoals speelgoed of kussens.

Wilt u zoveel mogelijk vuil verwijderen, dan is het een goed idee om bij de randen van het tapijt te beginnen en zo naar het midden toe te werken. Heeft u er al aan gedacht om een oude panty te over de stofzuigerslang te schuiven? Zo kunt u kleine voorwerpen opzuigen zonder dat deze in de stofzuiger verdwijnen. Een handige lifehack!

Wist u dat?

  • Uw tapijt regelmatig stofzuigen helpt om de levensduur te verlengen en het er langer als nieuw uitziet.

  • Als u een huisdier heeft, is het belangrijk om het tapijt vaker te stofzuigen. Zo verwijdert u haren en huidschilfers die allergieën kunnen veroorzaken.

Vergeet niet om uw stofzuiger regelmatig te onderhouden, zoals de filters vervangen en de borstel schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat uw stofzuiger efficiënt blijft werken en uw tapijt goed gereinigd is!

grijs vloerkleed bamboo Russel in de maat 160x230cm

Behandel vlekken

Of het nu gaat om gemorste drankjes, voedsel of vuil van buiten; vlekken op een tapijt zijn onvermijdelijk. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling verschilt naargelang de vlek. Heeft u rode wijn gemorst, gebruik dan zeker geen warm water, want dat zal het alleen maar erger maken. Zout is wat je kan redden! Strooi wat zout op de vlek en laat het een paar minuten intrekken voordat u begint met de behandeling. Zout gebruiken vergroot de kans dat de vlek verdwenen is na de behandeling.

Plakt er wel eens kauwgom aan het tapijt, dan weet u vast hoe moeilijk het is om dat plakspul eraf te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit soort vlekken te behandelen. Een van de eenvoudigste manieren? Kauwgom bevriezen met een ijsblokje en het er vervolgens voorzichtig afschrapen. Vlekken van huisdieren zijn ook een uitdaging om te behandelen. Of het nu gaat om urine, ontlasting of braaksel, deze vlekken ruiken niet alleen vies, maar zijn ook hardnekkig om te verwijderen. Probeer altijd eerst zoveel mogelijk van de vlek weg te nemen met een papieren doekje. Daarna kunt u een oplossing van water en azijn gebruiken om de vlek te behandelen.

U vraagt het zich misschien ook wel eens af: mag ik bleekmiddel gebruiken om vlekken van het tapijt te krijgen? Bleekmiddel kan effectief zijn bij het verwijderen van sommige vlekken, maar het kan ook uw tapijt beschadigen. Besluit u toch om bleekmiddel te gebruiken? Doe dan eerst een kleine hoeveelheid van het middel op een onopvallende plek als test.

Gebruik een tapijtreiniger

Is het tapijt écht heel vuil? Dan haal je maar beter de grote middelen boven, zoals een tapijtreiniger. Maak een mengsel van water en reinigingsmiddel en giet het in de machine. De reiniger sproeit het mengsel op het tapijt en zuigt vervolgens al het vuil op. Vuil en vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon en na een tijdje blijft er enkel nog schoon water over.

Tapijtreinigers hebben meestal een borstel die het vuil uit de vezels van het tapijt haalt, terwijl het reinigingsmiddel helpt om het vuil op te lossen. Maar hoe moet u uw tapijt reinigen met een tapijtreiniger? Het gebruik van een tapijtreiniger is eigenlijk vrij eenvoudig. Hier zijn 5 stappen die u moet volgen:

1

Verwijder alle meubels van het tapijt en stofzuig het grondig om zoveel mogelijk los vuil te verwijderen.

2

Vul de watertank van de tapijtreiniger met warm water en het aanbevolen reinigingsmiddel.

3
Schakel de machine in en begin met het reinigen van het tapijt. Houd de machine over het tapijt en sproei het reinigingsmiddel op het oppervlak.
4
Ga langzaam over het tapijt heen en weer, waarbij u ervoor zorgt dat u niet te snel gaat en het water niet te ver verspreidt. Hierdoor kan het tapijt te nat worden en zal het langer moeten drogen.
5
Nadat u het hele tapijt hebt gereinigd, laat u het enige tijd drogen voordat u de meubels terugplaatst.

Laat het tapijt drogen

Heeft u net uw tapijt gereinigd en vraagt u zich af hoe dit het beste droogt? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het type tapijt. Een van de eerste dingen die u moet doen is overtollig water en reinigingsmiddel uit het tapijt verwijderen. Dit doet u door het tapijt te spoelen met schoon water en vervolgens het water eruit te persen met behulp van een handdoek. Zorg ervoor dat u het tapijt niet te nat maakt, omdat dit het droogproces kan vertragen en kan leiden tot schimmelgroei en stank.

Nu komt het moment waarop u uw tapijt moet laten drogen. Een van de snelste en meest effectieve manieren is ventilatoren gebruiken. Plaats een of meerdere ventilatoren in de ruimte waar het tapijt ligt en richt deze op het tapijt. De luchtstroom zal helpen om het vocht uit het tapijt te verdampen en het droogproces te versnellen. U kunt ook de ramen openen en de deuren van de kamer waar het tapijt ligt open laten om zo de luchtvochtigheid te verminderen en het droogproces te versnellen. Een andere handige tip is om het tapijt op te tillen en te laten drogen in de zon. De zon zal niet alleen helpen om het tapijt te drogen, maar ook om eventuele bacteriën en geuren te doden. Zorg er wel voor dat u het tapijt niet te lang in de zon laat liggen, anders kan de kleur van het tapijt vervagen.

Heeft u haast en moet uw tapijt snel drogen? Gebruik dan een föhn. Stel de föhn in op de laagste stand en houd deze op een afstand van ongeveer 15 centimeter van het tapijt. Beweeg de föhn heen en weer over het tapijt totdat het droog is. Deze manier van drogen is geschikt voor kleine tapijten. Denk eraan: je gebruikt beter geen föhn als uw tapijt gemaakt is van natuurlijke vezels zoals wol, omdat de hitte de vezels kan beschadigen. Onthoud dat het belangrijk is om het tapijt volledig te laten drogen voordat u het weer gebruikt. Een vochtig tapijt kan schimmelgroei en stank veroorzaken, dus het is de moeite waard om wat extra tijd te nemen om het goed te laten drogen!

bruin vloerkleed bamboo Rafael- kleur 63 - 240x340cm