Woonstijl Japandi

In de afgelopen paar jaar heeft de geliefde Scandinavische interieurtrend zich vermengd met warme, natuurlijke Japanse invloeden, wat heeft geleid tot de opkomst van de stijl genaamd Japandi. Het resultaat is een harmonieuze en evenwichtige woonstijl die populair is geworden vanwege zijn tijdloze en serene uitstraling.

woonstijl scandinavisch modern woonkamer

Japandi woonstijl

In de afgelopen paar jaar heeft de geliefde Scandinavische interieurtrend zich vermengd met warme, natuurlijke Japanse invloeden, wat heeft geleid tot de opkomst van de stijl genaamd Japandi. Het resultaat is een harmonieuze en evenwichtige woonstijl die populair is geworden vanwege zijn tijdloze en serene uitstraling.

Wat kenmerkt de specifieke Japandi stijl nu eigenlijk?

Bij Japandi staat duurzaamheid voorop! Deze stijl combineert de minimalistische eenvoud en functionaliteit van het Scandinavische design met de rustige, natuurlijke elementen en ambachtelijke details van de Japanse esthetiek. Japanse materialen, zoals hout, rotan, bamboe, katoen en linnen, spelen hierin een prominente rol. Bijvoorbeeld als houten lamellenwanden of bamboo roomdividers. In een Japandi woonstijl draait alles eigenlijk om strakke lijnen, minimale decoraties en een opgeruimde uitstraling. Het is niet verwonderlijk dat interieurliefhebbers worden aangetrokken tot deze minimalistische woonstijl, vooral gezien de groeiende maatschappelijke nadruk op duurzaamheid, waar Japandi naadloos bij aansluit.

Scandinavisch modern - dining woonstijl eetkamer
Scandinavisch modern - dining woonstijl eetkamer

Neutrale kleuren vormen de basis voor een Japandi-interieur

Japandi-interieurs hebben meestal een rustig kleurenpalet dat bestaat uit neutrale tinten zoals wit, grijs, beige en zwart wat bijdraagt aan een serene uitstraling van de ruimte. Wit zorgt voor een gevoel van zuiverheid, eenvoud en ruimtelijkheid en is dan ook een dominante kleur in Japandi-interieurs. Witte muren, meubels en decoratieve elementen zijn vaak te vinden in deze woonstijl. Grijstinten, variërend van lichtgrijs tot donkergrijs, worden vaak gebruikt om diepte en textuur aan de ruimte toe te voegen en kunnen dienen als achtergrondkleur voor meubels en accenten. 

Ook zwart wordt gebruikt als accentkleur om contrast en diepte te creëren. Het wordt vaak toegepast op meubels, verlichting of decoratieve details om visueel belangrijke punten te benadrukken. Beige is een andere populaire neutrale kleur die warmte en zachtheid toevoegt aan het interieur. Het wordt vaak gebruikt voor meubelstoffering, vloerbedekking en decoratieve items. Daarnaast zijn natuurlijke houttinten zoals licht eiken, walnoot of berken een essentieel kenmerk van Japandi en in deze interieurstijl niet weg te denken. Het hout voegt warmte en textuur toe aan de ruimte en creëert een verbinding met de natuur.

Organische vormen worden omarmt in de Japandi woonstijl 

De Japanse levensfilosofie van wabi-sabi, die draait om het waarderen van schoonheid in imperfectie, komt tot uiting in de organische vormen binnen deze interieurstijl. Onafgewerkte natuurlijke materialen stralen deze filosofie uit wat terugkomt in abstracte, asymmetrische kunstwerken, vazen en meubels. Zowel Scandinavisch als Japans interieur zijn uiterst minimalistisch en richten zich op functionaliteit, wat ervoor zorgt dat deze stijlen naadloos bij elkaar passen. Meubels en decoraties worden zorgvuldig gekozen om een doel te dienen en ruimte te besparen. Toch zijn er subtiele verschillen: Scandinavisch interieur maakt vaak gebruik van veel witte tinten, terwijl Japandi, ondanks het gebruik van hoofdzakelijk neutrale kleuren, een warmer gevoel oproept.

Ambachtelijke details en vakmanschap staan hoog in het vaandel bij deze woonstijl. Handgemaakte decoratieve elementen, zoals keramiek, textiel en houtsnijwerk, worden vaak toegevoegd om karakter aan de ruimte te geven. Net als in de Japanse esthetiek spelen planten een belangrijke rol in Japandi-interieurs. Ze brengen leven en frisheid in de ruimte en dragen bij aan de connectie met de natuur. Ook natuurlijke lichtval wordt slim gebruikt in Japandi interieurs om de relatie tussen binnen en buiten te versterken. Grote ramen en lichte gordijnen dragen bij aan deze benadering.

Welke meubels passen in een Japandi interieur?

Het belangrijkste is om meubels te kiezen die zowel functioneel als esthetisch zijn, en die een gevoel van harmonie en evenwicht creëren in je Japandi interieur. Focus op kwaliteit, eenvoud en natuurlijke materialen om de essentie van deze stijl tot leven te brengen. Een lage houten salontafel gecombineerd met een lichte lounchebank zoals onze Carapelle zijn perfect voor een Japandi louncheruimte. Hout is een essentieel materiaal in zowel de Japanse als de Scandinavische designtradities. Kies voor kasten, dressoirs en plankensystemen die ruimte besparen en tegelijkertijd een opgeruimde uitstraling bieden. Voeg enkele Japanse accenten toe aan je interieur, zoals een roomdivider, een tokonoma (een nis voor het tentoonstellen van kunst), of een traditionele Japanse theetafel (chabudai).

Deze elementen dragen bij aan de authenticiteit van de Japandi stijl. Combineer met eetkamerstoelen met organische of ronde vormen, zoals onze eetkamerstoel Monti of Tempio. Ook de verlichting met minimalistische verlichtingsarmaturen, een eenvoudig ontwerp en neutrale kleuren passen perfect in deze woonstijl. Bijvoorbeeld hanglampen met natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of papier passen goed bij de Japandi esthetiek.