Woonstijl Sustainable Organic

Een Sustainable Organic woonstijl richt zich vooral op het creëren van een omgeving die niet alleen aantrekkelijk is om te zien, maar ook milieuvriendelijk, gezond en ethisch verantwoord is. Een organische interieurstijl moedigt het upcycling van materialen aan om afval te verminderen en de levensduur van producten te verlengen om zo een duurzaam en milieuvriendelijk interieur te creëren.

woonstijl scandinavisch modern woonkamer

Scandinavisch Moderne Woonstijl met strakke lijnen

Een Scandinavisch Modern interieur wordt gekenmerkt door eenvoud, functionaliteit en een open, luchtig gevoel en gebruik van lichte kleuren. Deze minimalistische woonstijl legt de nadruk op het less-is-more-principe, waarbij de focus ligt op kwaliteit boven kwantiteit. In een minimalistisch interieur is de lay-out vaak open en stromend, met weinig scheidingen tussen verschillende functies. Dit helpt om een gevoel van ruimte en eenvoud te creëren. Dit soort interieurdesign creëert een rustgevende, serene sfeer waarin elk element een doel heeft. Het is de perfecte stijl voor diegenen die houden van een opgeruimd, georganiseerd huis dat esthetisch aangenaam en tegelijkertijd functioneel is.

Verbinding tussen mens en natuur speelt een grote rol in deze interieurstijl

Duurzame interieurs maken uitgebreid gebruik van natuurlijke en hernieuwbare materialen zoals hout, bamboe, kurk, riet, linnen, wol, katoen en leem. Dit wordt versterkt door het gebruik van natuurlijke elementen zoals planten, natuurlijk licht, uitzicht op groen en natuurlijke texturen om een gevoel van welzijn en verbondenheid met de natuur te creëren. 

Bij een Sustainable Organic interieur wordt altijd ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Denk bijvoorbeeld aan goede isolatie, energiezuinige verlichting en apparaten en zonnepanelen om het energieverbruik te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Scandinavisch modern - dining woonstijl eetkamer
Scandinavisch modern - living woonstijl woonkamer

Neutrale kleuren geïnspireerd op de natuur

Sustainable Organic gebruikt vooral kleuren die zijn geïnspireerd door de aarde, die natuurlijk en rustgevend zijn en die een gevoel van verbondenheid met de natuur bevorderen. Beige, bruin, terracotta en taupe zijn veel gebruikte kleuren in een duurzaam interieur. Deze tinten creëren een warme en uitnodigende sfeer en brengen de natuurlijke elementen van de buitenwereld naar binnen. Neutrale kleuren zoals wit, crème, grijs en lichtbruin vormen een mooie basis van een duurzaam interieur. Ze bieden een rustige en evenwichtige achtergrond voor andere kleurelementen en kunnen helpen om de ruimte te verlichten en te vergroten. Maar ook groene kleuren, vooral die geïnspireerd zijn op de natuur, zoals olijfgroen, salie, mosgroen en zeegroen passen perfect bij deze woonstijl.

Af en toe kunnen warme accentkleuren zoals roestoranje of oker geel worden toegevoegd, in de vorm van decoratieve accessoires, kussens of kunstwerken, om warmte toe te voegen aan de ruimte. Het belangrijkste bij het kiezen van kleuren voor een Sustainable Organic interieur is om te streven naar een evenwichtige en harmonieuze combinatie van tinten die een gevoel verbondenheid met de natuur bevorderen.

Scandinavisch modern - living woonkamer woonstijl

Hoe creëert uzelf een Sustainable Organic woonstijl?

Meubels van gerecycled hout voegen warmte en natuurlijke schoonheid toe aan de ruimte en zijn een duurzame keuze vanwege hun lange levensduur en biologische afbreekbaarheid. Ambachtelijke meubels hebben een uniek karakter en dragen bij aan de lokale economie en gemeenschap. Ook Bamboe en Rotan meubels zijn lichtgewicht, sterk en duurzaam, en hebben een natuurlijke uitstraling die goed past in een organisch interieur. Een vloer van kurk wordt regelmatig gekozen in deze woonstijl vanwege de unieke, organische textuur en is ook nog eens super geluiddempend en veerkrachtig. Maar geef ook oude meubels een nieuw leven door ze te upcyclen of te hergebruiken in uw interieur. Gerecyclede meubels zijn uniek, creatief en verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor een organisch interieur.

Duurzame interieurs zijn vaak minimalistisch van aard, met een focus op functionaliteit en efficiënt gebruik van ruimte. Het verminderen van overbodige bezittingen en het kiezen van multifunctionele meubels draagt bij aan een opgeruimde en georganiseerde omgeving.

Een gezonde, comfortabele en milieuvriendelijke leefomgeving

Het streven naar een goede luchtkwaliteit, waterbesparende voorzieningen en filtersystemen zijn ook een bewust onderdeel bij Sustainable Organic. Denk aan het gebruik van natuurlijke ventilatie, luchtreinigende planten en het vermijden van giftige stoffen in meubels en bouwmaterialen. Zo wordt er bijvoorbeeld de voorkeur gegeven aan groene en biologische producten, zoals verf op waterbasis, veganistische verf, natuurlijke afwerkingen en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en dragen bij aan een gezondere leefomgeving.

Over het algemeen draait een duurzaam/organisch interieur om het creëren van een gezonde, comfortabele en milieuvriendelijke leefomgeving die zowel esthetisch als functioneel is. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van materialen, energieverbruik en ontwerp, kunt u een interieur creëren die een positieve impact heeft op zowel de mens als de planeet.

Scandinavische woonstijl